Nieuws

Minder warme winters

Echte koude winters in Nederland, vroeger wisten we niet beter, nu weten we niet meer wat het is. De tijd dat het bijna standaard hard ging vriezen in de wintermaanden lijkt ver weg. De afgelopen winters viel er zo nu en dan nog een flink pak sneeuw, maar schaatsen op natuurijs behoorde tot een uitzondering. Iedere winter is er nog wel ergens een ondergelopen weiland of ondergespoten atletiekbaan waar je hooguit een dag kan schaatsen maar daar blijft het tegenwoordig bij. De laatste winter dat we massaal de schaatsen onder konden binden voor een natuurijstocht was alweer in 2012. In dat jaar was er zelfs enige tijd sprake dat er weer een Elfstedentocht georganiseerd zou worden. Op het laatste moment bleek dit toch niet haalbaar. De laatste Elfstedentocht in Friesland dateert nu alweer uit 1997, ruim 23 jaar geleden, op 4 januari vond de laatste tocht tot nu toe plaats. Sinds de eerste tocht die in 1909 gehouden werd heeft het nog niet zo lang geduurd voor de volgende verreden kon worden. De vraag die velen bezig houdt is dan ook wel terecht, komt er ooit nog een Elfstedentocht in Friesland?

Oorzaken

De verandering van het klimaat is de grootste oorzaak dat de echte koude winters achterwege blijven. De zomers worden heter en droger en ook gedurende de wintermaanden blijft de temperatuur op een ongewoon hoog niveau hangen. Voorspellingen door meteorologen en klimaatonderzoekers wijzen er op dat het deze eeuw mogelijk nog een paar graden warmer zal worden. Opwarming van de atmosfeer zorgt voor harde westenwind die daardoor zachte lucht onze kant op stuwt. Willen we echt koude winters hebben dan zal de wind uit de oosthoek moeten komen.

Gevolgen

De gevolgen van de warme winters zijn niet alleen dat we niet meer kunnen schaatsen op natuurijs. Doordat er steeds minder dagen met vorst zijn en er nog maar zelden een koudegolf voorkomt, hebben verschillende insecten, micro-organismen en subtropische planten grotere kans om te overwinteren. Dat betekent bijvoorbeeld dat we meer last zullen krijgen van de eikenprocessierups en van insecten die ziektes overbrengen. En dat mensen meer last zullen krijgen van verschillende vormen van hooikoorts. De warmere winters zijn daarom misschien wel net zo belangrijk voor de natuur en volksgezondheid dan de steeds hetere zomers. Het moeten “ontdooien” onder een warme douche, waarna het hete water in de douchegoot stroomt na een barre schaatstocht lijkt ook de komende jaren niet nodig te zijn.

Geef een reactie