Wat is bloedluis en hoe het te bestrijden?
Je bent niet de enige die problemen hebt met bloedluis. De laatste jaren is dit probleem ontzettend gegroeid en steeds moeilijker tegen te gaan. De groei van bloedluis komt voornamelijk door de klimaatverandering. Omdat we over het gehele jaar door meer warme dagen hebben, ontstaat er meer en langer bloedluis. Wat is bloedluis precies en wat kan je er tegen doen? Je leest er alles over in dit artikel.
Wat is bloedluis?
Bloedluis, of beter gezegd bloedmijten, zijn parasieten die in de nacht tevoorschijn komen om bloed te zuigen bij kippen. Voornamelijk bij kippen, maar bloedluis houden ook van verschillende vogels. Toch zie je ze voornamelijk bij kippen. Als de kip ernstig aangetast wordt door bloedluis kan dat bij de kip bloedarmoede opleveren. Hoe merk je dat de kip bloedluis heeft? Dat zie je aan de bleke kam. Als je niet voortijdig ingrijpt door bloedluis bestrijden dan is er grote kans dat de kip na verloop van tijd dood gaat. Bloedmijt brengen daarnaast ziektes over zoals E coli bacterie, Q-koorts en vogelgriep. Wanneer de bloedmijt geen kippen kan vinden dan gaan ze over op andere dieren. Je kan hierbij denken aan katten, konijnen en andere knaagdieren.
Hoe ontstaat bloedluis?
De vraag die vaak gesteld wordt is hoe je aan bloedluis komt. Interessant, want met het antwoord kan je er preventief voor zorgen dat bloedluis wordt voorkomen. Besmettingen met bloedluis kan gebeuren via verschillende wegen. Zo kunnen wilde vogels bloedluis meebrengen als ze mee eten in de dierenverblijven. Dieren zoals konijnen en ratten kunnen bloedluis binnenbrengen. Zodra je een tweedehands kippenhok aanschaft kunnen er eitjes van bloedluis huisvesten. Bevinden er dan weer nieuwe dieren in het hok dan komen de eitjes uit. Eitjes van bloedluis kunnen zo'n 8 maanden intact blijven. Nooit een tweedehands kippenhok kopen dus. Het komt er op neer om altijd alert te blijven.
Bloedluis bestrijden met roofmijt
Grijp vroeg in als je merkt dat je bloedluis in je dierenhok hebt. Het kan een ware plaag vormen dus je kan er niet vroeg genoeg bij zijn. Wat kan je gebruiken tegen bloedluis? Roofmijt werkt uitstekend. Roofmijt is de natuurlijke vijand van bloedluis en gaat na het uitzetten actief op zoek de luizen. Eén roofmijt eet zo'n 5 bloedmijten per dag. Houd rekening mee dat roofmijten actief worden vanaf een temperatuur van 12 graden. Idealiter ligt de temperatuur voor deze beestjes tussen de 15 en 28 graden. Het is goed om rekening te houden met deze temperaturen, want met vorst houden de roofmijten het niet uit, maar ook niet met extreme hitte. Roofmijt tegen bloedluis is de meest ideale oplossing om dit probleem te bestrijden.